27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCadrele didactice, la medic

Cadrele didactice, la medic

Cadrele didactice va trebui ca până la începerea noului an şcolar să facă un set complet de analize medicale, altfel nu vor putea să predea.

GORJ. Cadrele didactice gorjene sunt obligate să-şi facă un control medical înainte de începerea noului an şcolar. Cei care au probleme de sănătate trebuie să le rezolve până la începerea şcolii. Personalul didactic din învăţământul şcolar şi liceal va trebui să efectueze un pachet de analize în care este inclus un examen clinic general anual, un examen psihologic, urmat de o radioscopie pulmonară. Cadrele didactice din învăţământul preşcolar va trebui să fie examinate clinic general şi psihologic. Pe lângă aceste examinări, profesorii şi învăţătorii vor mai face şi două analize de laborator, coprobacteriologic şi coproparazitologic. Din pachetul analizelor nu lipseşte examinarea pulmonară, iar cele două analize de laborator sunt efectuate pentru trimestrul II şi III, dar şi anual. Personalul care asigură întreţinerea şi curăţenia în învăţământul şcolar, liceal şi internate nu va scăpa de efectuarea analizelor medicale. Şi aceştia au de făcut un pachet de trei teste medicale, iar personalul care asigură curăţenia în unităţile de învăţământ are de făcut şase examinări medicale.

Start la analize

Potrivit inspectorului-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat Gorj, Nicolae Dineaţă, cadrele didactice au început să-şi facă aceste analize. „Vor fi probleme cu examinarea psihologică, deoarece judeţul este mare şi mulţi dintre medicii de familie nu au psiholog, iar care au astfel de specialist nu deţin ştampile. Cadrele didactice vor fi nevoite să vină la examinare“, a afirmat Nicolae Dineaţă. Cabinetele de medicină a muncii vor fi luate cu asalt de cadrele didactice, deoarece trebuie să vină să-şi facă dosarele, a mai afirmat alt medic din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Gorj. Petrică Nanu, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că dascălii abia au început să se intereseze de analize: „Anul trecut nu au fost probleme, dascălii şi-au făcut analizele“. În judeţul Gorj sunt aproximativ 5.000 de cadre didactice.
De analize medicale nu vor scăpa nici persoanele care distribuie produsele lactate şi de panificaţie. Conform ordinului ministrului sănătăţii, cei care au în atribuţie distribuirea laptelui şi cornului vor fi examinaţi clinic general şi va trebui să facă şi cele două analize de laborator coprobacteriologic şi coproparazitologic, astfel încât să fie stabilită cu exactitate starea de sănătate a fiecărui angajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU